Van Vliet Installaties  Van den IJssel Consultancy  Richard van Vliet

: Het verhaal

Voor mij begon dit allemaal in 1984. Richard van Vliet was op zoek naar mensen die van aanpakken wisten. Hij had al verwoede pogingen ondernomen om wat vrienden van school zover te krijgen, maar helaas het bracht niets op dus haakte ze af. Zo kwam ie ook bij mij. Er moest een elektrische installatie aangelegd worden ergens in Frankrijk.

Pater Kohut had door de jaren heen twee panden. Aan het hoger gelegen pand was een stuk aangebouwd. Daar was de oude keuken van het Ooglijders gasthuis te Utrecht (Nederland) geplaatst. Pa van Vliet had aan wat touwtjes getrokken en voor niet al te veel geld die keuken kunnen overnemen. Nog een paar sponsors voor de rit naar Frankrijk, een hele dosis vrije tijd, en de keuken was een feit.

Nu nog de elektriciteit.  30 jaar geleden was er wel wat aangelegd, maar dat voldeed niet om deze nieuwe aanbouw 3 verdiepingen bestaande uit een lift, een 12-tal kamers, een kapel, een zaal en een keuken te voorzien van stroom. Schakelmateriaal en een nieuwe schakelkast moesten geïnstalleerd worden.

Enfin wij er naartoe…. De eerste stappen waren gezet.

Hele fijne herinneringen hou je daar aan over. Variërend van 10-tallen kinderen in klederdracht spelend zingend onder de kersenbomen.  Tot het spelen van de Bandoera onder het genot van een glaasje rabarberwijn . Tot het zingen van het Otce Nas (onze vader). Tot het uitzoeken van een 50-tal gele en oranje draden welke allemaal verschillende groepen waren. Tot een begeleidster van 2 meter hoog met een schoenmaat van 48+ die door ons breeduit werd genoemd. Tot dat hele tengere nonnetje dat met 1 hand in haar lies onder aan het trappenhuis fluisterend Oooottttttcceeee roept.

En toen werd het een beetje stil rondom pater Kohut. Tot medio 2003. De Franse regeltjes rondom elektrische installaties zijn wat aangetrokken, met als gevolg dat het lager gelegen gebouw volledig werd afgekeurd. En……. De mannen sprongen weer in het gareel. Voor Kohut???? Altijd!!! Later hoorde we dat ie er nogal wat preken en gebedjes aan gespendeerd had, maar vanuit de colonnie was er geen reactie geweest en ook de installateurs uit de omstreken vonden de klus te groot om aan te pakken. Met een flinke donatie van het U.B.K. en opnieuw een hoop vrije tijd zijn we weer begonnen. Overal nieuwe kabels inclusief aarde, noodverlichting, brandmeldinstallatie etc. Weekend na weekend naar Frankrijk.

Ad, Bee, Andre, Myroslaw (voor het ophalen van oude herinneringen :-) Roman, Peter, Piet, Richard en ik in wisselende combinaties, de één wat vaker dan de ander.

Stevig aanpakken, op zijn tijd een maaltijd van “eigene garten” een Frans wijntje een stukje kaas.

Als het gaat om de renovatie activiteiten, dan volgt hier nog even een overzicht van de hoofdrolspelers

Ad, (klik hier voor zijn website)

Gelukkig begint zijn naam met een A zodat ie boven in het lijstje wordt weergegeven. Ad komt al meer dan 35 jaar bij Pater Kohut over de vloer. Eigenlijk is het allemaal zijn schuld :-) Door zijn enthousiasme en volhardendheid hebben de onderstaande personen op een of andere manier een band met Pater Kohut gekregen. Altijd was en is er wel wat te doen. De keuken van het Ooglijders gasthuis plaatsen, boiler installeren, bedrading aanleggen. Tegenwoordig wordt zijn taak een stuk complexer, want ten eerste moet hij een coördinerende rol vervullen tussen de aanwezige arbeiders. Maar tevens verzorgt Ad een afstemmende functie tussen het technisch kwalitatief correct werk en de wensen en ideeën van Pater Kohut. En ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat dit een hell of a job is.

Andre,

Ondanks de velen uren dat Andre met name de laatste twee jaar bij Pater Kohut aan het werk is ken ik hem persoonlijk niet zo goed. Ik denk dat het tijd wordt dat ik eens met Andre ga praten. Een vakman. Dat kan je wel zien aan zijn werk. En waar ik natuurlijk ook mijn petje voor af neem is dat sinds die 20 jaar dat ik nu bij Pater Kohut kom Andre de eerste is die het voor elkaar heeft gekregen om witte wijn op tafel te krijgen, naast de gebruikelijke rode wijn. Helemaal niet gek als je het mij vraagt.

Bee,

Is absoluut niet de meest technische man in ons midden, maar blijft maar doorgaan. Vertel Bee wat er moet gebeuren, en het komt voor elkaar. Als het niet helemaal duidelijk is, dan vraagt ie effe hoe het moet, en vervolgens gaat ie maar weer door.

Johan,

Een man, klein van postuur, maar groot van hart, heeft een enorm bedrag ter beschikking gesteld om het sanitair aan te pakken.

Stel je toch eens voor. Het oude vervallen sanitair vervangen door nieuw. Dat wil zeggen toiletpotten die niet meer lekken, een afvoer die niet om de haverklap verstopt is, wastafels met stromend warm water en douches.

Inderdaad een geweldige uitdaging, een enorme klus, met een verrukkelijk vooruitzicht

Myroslav, (klik hier voor zijn website)

Jawel Dr. Anonowycz voormalig dirigent van het UBK. Was tot kort voor zijn overlijden ook regelmatig van de partij. Alleen al zijn aanwezigheid gaf een bijzondere dimensie aan een bezoek aan Pater Kohut. Nog maar niet te spreken van wat er met je gebeurt als hij achter de piano gaat zitten en uit volle borst het Viruju (Credo) gaat zingen. Het kippenvel staat een halve meter hoog. Sterker nog... De kippenveren komen ook al door. Geweldig, grandioos fantastisch.

Peter,

Vestigingsmanager bij een elektrotechnische groothandel. Zo zie je maar welk een gemêleerd gezelschap zich vrijwillig inzet voor Pater Kohut. Peter kan vertellen hoe fascinerend het is om met een Palm in de hand te kijken naar een paar Koi karpers en staat ook bij Pater Kohut zijn mannetje. Zoals velen is ook Peter multi-functioneel inzetbaar, of het nu draad trekken, pijp buigen, trespa platen monteren, whisky drinken of uitslapen is, allemaal geen probleem voor Peter.

Piet,

Altijd bereid om een aria ten gehore te brengen. Hij overdrijft natuurlijk enorm over die gigantisch Rolls Royces waar hij regelmatig in moet rijden, maar dat nemen we voor lief. Piet wordt echt voor alles misbruikt. Hoe hard wij het ook proberen, hij is niet kapot te krijgen. En ondanks dat alles vindt hij toch altijd nog weer een moment om met een geschild appeltje langs te komen.

Richard, (klik hier voor de site)

Doet ook wel eens wat.....

En nu zonder dollen. Richard is directeur van Van Vliet installaties en heeft voor een groot deel het stokje van (zijn vader) Ad overgenomen. Het bedrijf heeft in de loop der tijd al voor een gigantisch kapitaal in het werk bij Pater Kohut gestopt. En dan heb ik het nog niet eens over de uren arbeid. Maar daar zal ik het niet te lang over hebben. Richard heeft met zijn geweldig netwerk van leveranciers en relaties de juiste middelen als het gaat om de aanschaf van materiaal. En zoals het spreekwoord zegt: Goed gereedschap is het halve werk, nou wat dat betreft hebben we al heel wat te danken aan Van Vliet Installaties. De mailtjes die ik tegenwoordig van Richard krijg als we nog geen dag terug zijn, gaan zo ongeveer : Rob, wanneer kan je weer? gr. R.

Roman,

De ingenieur van het gezelschap. Is als ing. natuurlijk moeilijk te overtuigen van bepaalde praktijk situaties, maar ook Roman staat zijn mannetje als het gaat om draad, kabel, pijp, balk, plaat uitslapen etc. Zijn speciale definitie van zo'n heerlijk stukje Emmentaler (kaas): Een geel klef zout vies stukje klei. Nou zeg ik je...

Rob,

Is de persoon die naast het werk bij Pater Kohut ook nog wel eens achter de computer kruipt om een website in elkaar te flansen. Na een paar bakken koffie komt hij tot de meest lovende woorden voor deze en gene.

 

Rob van den IJssel